Skip to main content
+33 (0)5 55 03 26 93 - Ouverture / Open 01/04 - 30/09

Limoges, verrassend veelzijdig en verfrissend!

Limoges is de hoofdstad van de relatief onbekende Limousin-streek (midden-frankrijk). Waarschijnlijk ben je er vaak langs gereden op weg naar het zuiden. Neem de moeite om te stoppen en dan zeg je gegarandeerd : dat hadden we eerder ‘moeten’ doen.

Rijke historie

De rijke historie van Limoges gaat meer dan 2000 jaar terug. Bij het binnenrijden van Limoges langs de oever van de Vienne, vallen direct de Romeinse bruggen over de Vienne op. En kom je met de trein, zit je direct goed. Station Bénédictins is één van Frankrijk mooiste stationsgebouwen. Kunst en vakmanschap gaan er al honderden jaren hand in hand. Dit zie je overal in het historische centrum met smalle straatjes en vakwerkhuizen terug.

Kathedraal Limoges

Eén van de meest in het oog springende gebouwen is de Kathedraal Saint Etienne. Hier zie je prachtig glas in lood-ramen en de mooi beschilderde muren. Rondom de kathedraal ligt een botanische tuin (Les Jardins de l’Evêché) waar het genieten is van verschillende planten en prachtige bloemen. Hoor de vogels fluiten en waan je midden in de natuur.

Arts du feu (Vuurkunsten)

Aan de botanische tuin ligt ook het voormalige paleis van de bisschop, nu het museum des Beaux Arts. Het museum heeft onder andere een mooie collectie emailkunstwerken. Even verderop staat de oude porselein oven van Limoges, Four des Casseaux, naast de oudste Limoges porseleinfabriek ‘Royal Limoges’. Het porselein van alle porselein-fabrieken vind je in de winkelstraat (Boulevard Louis Blanc) of neem een kijkje in het porselein-museum Adrien Dubouché met héél véél porselein uit alle windstreken.

Slagerswijk Limoges

Het oude slagerskwartier is een aanrader. Tegenwoordig zijn veel panden in gebruik door kunstenaars van glas in lood, emaille en porselein, maar vroeger woonden hier alle slagers van Limoges. Eén van de vakwerkhuizen is nog als oude slachterij ingericht. Vergeet niet de kapel te bezoeken, die door de slagers is gesticht. Na je bezoek snap je waarom. Natuurlijk mogen we het stadhuis (Mairie) van Limoges met bloemenpracht niet vergeten en er tegenover vind je het aquarium. Bijzonder door zijn locatie in het oude waterreservoir en de uitgebreide collectie vissen.

Op pad in Limoges

Limoges is een stad die zich prima te voet laat verkennen. Wil je het jezelf makkelijk maken en direct geïnformeerd worden over historie en het ontstaan van de stad, dan neem je de toeristentrein (startpunt bij het VVV kantoor). Je komt langs alle belangrijke punten van de stad en je luistert naar de informatie in de taal van je keuze. Je kunt ook de stad ontdekken met een geocache ‘schat’-speurtocht op je smartphone. Aan de hand van vragen over de plaatsen en geschiedenis van de stad kom je op onontdekte plekjes en zie je de stad op een andere manier. Wanneer je alle vragen goed hebt, vind je de schat. Op diverse plekjes in Limoges kun je heerlijk op een terrasje genieten van een lekker hapje of een drankje. Lekker en vers eten kun je zelf elke ochtend inkopen op de markt in de mooie markthal.

Omgeving Limoges

Wanneer je buiten het oude stadscentrum van Limoges op pad gaat, is er nog meer leuks om te doen en te beleven. Zo kun je springen in de trampolinehal, klimmen tegen een klimwand, racen op de kartbaan met elektrische karts, lasergamen, een escape-room proberen of een balletje slaan op één van de prachtige golfbanen. Een aanrader voor de kinderen is het speelpark ‘Parc Bellevue’ en ‘Tarz en Arbre’ , klim- en klauterpark door de bomen. Wat jong en oud niet mag overslaan, is dierentuin Reynou in een parkachtige landschapstuin, waar dieren ruimte hebben. Voor deze en andere ideeën kijk op https://www.camping-des-alouettes.com/activiteiten/zomer